Vakantiespellen White Goblin Games

In samenwerking met White Goblin Games mag ik een aantal van hun spellen gaan reviewen en hierbij ga ik dan kijken naar welke spellen leuk zijn om mee te nemen voor op vakantie. Deze spellen mogen uiteraard niet al teveel ruimte in nemen maar het moeten ook spellen zijn welke je vaker kunt spelen. De volgende spellen zijn meegegaan op vakantie:

-Codenames Pictures;

-Tranquility; 

-The Game; 🎲🎲🎲🎲🎲

-Qwixx; 

-Sundae Split; 🎲🎲🎲🎲🎲

-Duck; 🎲🎲🎲🎲

-Claim - Pocket versie;

-Point Salad; 🎲🎲

 

Ik mag in deze review aangeven wat ik zelf van de spellen vind en of ik ze zelf na deze vakantie nog steeds zal meenemen.

 

Hieronder vind je een korte uitleg, wat foto's en uiteraard wat ik zelf van de spellen vind, op het laatst geef ik de spellen ook een aantal dobbelstenen waarmee ik aangeef of dit voor mij het ultieme vakantiespel is of niet. Ik geef de spellen een score van 1 tot 5 dobbelstenen, 1 is voor mij geen vakantiespel en 5 is voor mij het ultieme vakantiespel. Het cijfer geeft niet mijn mening over het spel, maar alleen of ik het spel zal meenemen op vakantie of niet. Ik plaats gedurende mijn vakantie steeds een nieuwe review online tot ik alle spellen gereviewed heb. Sommige heb ik al eerder gereviewed maar daar neem ik dan in mee of deze geschikt zijn voor op vakantie.

 

Ben je nu enthousiast geworden en wil je bovenstaande spellen gelijk gaan aanschaffen voor je eerstvolgende vakantie? Of wil je kijken welke toffe spellen ze nog meer hebben, ga dan naar www.whitegoblingames.com! 

 


The Game

The Game is een coöperatief kaartspel waarbij je gezamenlijk tegen het spel speelt. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten af te kunnen leggen op de 4 stapels. Je begint het spel met 2 kaarten beginnen bij 1 en 2 kaarten beginnen bij 100. De kaarten vanaf 1 mogen alleen maar omhoog, je moet daar dus een hoger getal kaart neerleggen dan welke er al ligt. Op de stapels met 100 mogen deze alleen maar naar beneden gaan, dus lager dan 100.


Maar let op, het is niet zomaar je kaarten neerleggen, ze moeten lager of hoger zijn dan de vorige en dat kan soms best lastiger zijn dan je denkt. Je wilt natuurlijk niet opeens van 90 naar 40 gaan of van 15 naar 88. Doordat je 4 stapels hebt kan je uiteraard alles een beetje verdelen maar je mag niet met elkaar overleggen. Wat dan wel weer fijn is, is dat je zoveel kaarten als dat je in je hand hebt mag afleggen. Hierna pak je weer net zoveel kaarten als de hand waarmee je begon met spelen.

 

Er is gelukkig één uitzondering op de regel en dat is de achteruit truc. Deze truc houdt in dat je op een stijgende of dalende stapel je 10 in waarde omhoog of naar beneden mag gaan. Dit kan het soms wat makkelijker maken omdat je dan weer andere kaarten kunt spelen.

 

Hoe werkt het spel?

Leg als eerste de kaarten met 1 en 100 onder elkaar, bijv. Eerst allebei de kaarten met 1 en daaronder de kaarten met 100 of juist naast elkaar. De kaarten die je gaat afleggen zou ik adviseren om deze eronder of ernaast te leggen zodat je altijd kunt zien welke kant je op moet gaan.

Hierna schud je de stapel kaarten met The Game op de achterkant. Afhankelijk van het aantal spelers geef je iedereen een aantal kaarten, bijv. Bij 2 spelers ontvangt iedereen 7 kaarten. De rest van de kaarten vormen een stapel kaarten waarmee je je hand na afloopt weer aanvult met het aantal kaarten dat je afgelegd hebt. Leg je bijv. 4 kaarten af, dan moet je weer nieuwe kaarten pakken tot het aantal kaarten waarmee je bent begonnen, in dit geval tot 7 kaarten in je hand.

 

Elke speler moet in zijn beurt minimaal 2 kaarten spelen en mag deze op verschillende of op dezelfde stapel kaarten neerleggen, zolang ze maar oplopend of aflopend worden neergelegd. Nadat de betreffende speler zijn hand heeft aangevuld, is de volgende speler aan de beurt.

 

Zodra de trekstapel leeg is wordt er gewoon doorgespeeld, het enige verschil is dat de spelers dan geen 2 kaarten maar 1 kaart hoeven af te leggen. Heeft een speler daarna al zijn kaarten gespeeld en niets meer in zijn hand, dan spelen of speelt de overige speler door tot deze niet meer kan of ook zijn/ haar hand heeft uitgespeeld.

 

Kan op een bepaald moment een van de spelers niet meer het minimale aantal kaarten spelen, dan kan het spel ook eerder eindigen.

 

Nadat het spel eindigt, wordt er gekeken hoe goed de spelers waren. Tel alle kaarten die niet meer gespeeld zijn, dus alle kaarten bij elke speler in zijn of haar hand en die op trekstapel liggen. Zit je onder de 10 kaarten, dan heb je het spel erg goed door. Zijn alle 98 speelkaarten gespeeld, dan ben je een expert en raad ik je aan om de mini-uitbreiding te gaan spelen.

Mini-expansion;

Deze mini-expansion maakt het spel nog iets moeilijker, elke speler moet minimaal 3 kaarten spelen. Hierna ga je de volgende 6 kaarten (22, 33, 44, 55, 66 en 77) verwijderen uit het spel en vervangen door nieuwe kaarten. Zodra deze kaarten gespeeld worden, moet aan het eind van de beurt van de volgende speler deze kaart bedekt zijn anders hebben alle spelers het spel verloren.

 

The Game heeft alleen al een geweldige titel! Ik dacht de eerste keer, dit moet een spel zijn n.a.v. een goede thriller, volgens mij is dat het niet maar het spel is in die zin zeker wel een thriller maar dan eentje die je vasthoudt tot het eind van het spel of tot je niet meer kunt. The Game is een erg verslavend spel, het is echt enorm frustrerend als je niet de juiste hand hebt om kaarten neer te kunnen leggen en je eigenlijk te snel naar beneden of omhoog moet. Gelukkig kan het dan helpen om bijv. Een keertje achteruit te gaan waardoor je weer wat ruimte creëert. Het is ons na een aantal keren spelen nog niet gelukt om rond de 10 kaarten uit te komen maar we hebben nog even vakantie en blijven het proberen. Het leuke is ook dat je het spel solo kunt spelen, daar ik een aantal dagen alleen op de camping zit is dit zeker een spel waarbij ik de solo option van ga proberen.

 

 


Sundae Split

 

Sundae Split is een heerlijk spel voor tijdens de zomer en daarna gezellig samen een ijsje eten.

Voor, na en tijdens dit kaartspel kreeg ik al zin om een ijsje te gaan eten. In Sundae ga je proberen om de beste ijsjes te maken. Probeer zoveel mogelijk bolletjes te verzamelen of juist toppings zoals kersen of een combinatie van hagelslag en slagroom maar probeer groente te vermijden en juist kwijt te raken aan je tegenstander.

 

Hoe werkt het spel?

In het spel zitten een aantal kaarten met 3+ op de kaart, dit zijn er totaal 20. Deze 20 kaarten moet je verwijderen uit het spel als je met 2 spelers speelt, speel je met meer dan 2 spelers dan kan je deze gewoon laten zitten. Schud vervolgens alle kaarten goed en creëer er een stapel kaarten van welke je in het midden van de tafel plaatst zodat alle spelers erbij kunnen.

 

Afhankelijk van het aantal spelers, moeten er nog een aantal kaarten verwijderd worden. Speel je bijvoorbeeld met 2 spelers dan moeten er nog 12 kaarten verwijderd worden, naast de kaarten met 3+.

Speel je met 3 spelers, dan laat je uiteraard de kaarten met 3+ zitten maar verwijder je 20 kaarten uit het spel. Leg deze apart of terug in de doos.
 

Hierna ben je klaar om te beginnen met spelen.

 

Elke ronde bestaat uit een deelfase en een kiesfase, je speelt net zolang door tot alle kaarten op zijn.

De deelfase;

In deze ronde trekt de deler een aantal kaarten van de stapel en alleen deze speler mag alle kaarten bekijken. Daarna gaat hij de kaarten verdelen maar hier zijn wel een aantal regels voor!
1. er moet per speler een stapel beschikbaar zijn
2. elke stapel moet minimaal 1 kaart hebben en maximaal 4 kaarten

3. een aantal kaarten moeten gesloten op de stapels liggen

 

Ik neem weer even als voorbeeld een 2-speler spel, de deler moet 6 kaarten pakken, 2 stapels maken en er moeten 2 kaarten gesloten neergelegd worden. In een spel met 3 spelers moeten er 8 kaarten gepakt worden, 3 stapels gemaakt worden en 4 kaarten gesloten neergelegd worden.

 

Zodra alles op tafel ligt, begint de volgende fase:
De kiesfase;
Als eerste mag de speler met de klok mee, die naast de deler zit, beginnen met het kiezen van één stapel. De spelers mogen niet naar de gesloten kaarten kijken en moeten dus een gokje nemen voor welke stapel ze gaan. Zodra een speler een stapel gekozen heeft, moet deze speler alle kaarten open neerleggen en gesorteerd per type. De deler pakt in elke ronde de laatst overgebleven stapel, gelukkig wisselt na elke ronde de deler zodat je ook kans hebt om zelf een stapel uit te kiezen.

 

Zodra elke stapel gekozen is, eindigt deze ronde en is de speler die net als eerste mocht kiezen aan de beurt als deler. Zodra de stapel met ingrediënten leeg is, is het spel afgelopen en gaan we de punten tellen.

 

Je kunt op verschillende manieren punten winnen;
- de bananenbonus, de speler met de meeste bananen krijgt 10 punten, de speler met de een na meeste ontvangt 5 punten
- de kersenbonus; kies een van de 3 smaken waar je het meeste bolletjes van hebt en vermenigvuldig deze met het aantal kersen.
- variatiebonus, kan je een set van 3 verschillende smaken maken? Dan krijg je per set 3 punten
- hagelslag en slagroom; lukt het je om een set te maken met slagroom en hagelslag dan ontvang je 5 punten per set.
- ijsbolletjes scoor de punten op je ijsbolletjes
- strafpunten; tel alle verliespunten bij elkaar op en haal deze van het totaal aantal af.

De winnaar is diegene met de meeste punten en die heeft zeker een ijsje verdiend!

 
Sundae Split alleen van de naam krijg je echt al zin in een ijsje maar het spel zelf is ook heel erg leuk! De combinatie van kaarten neerleggen en sommige kaarten verbergen voor spelers waardoor je spelers misschien kunt sturen om een slechte kaart te krijgen of juist de andere kant op juist de kaarten te kiezen en neer te leggen welke jij niet wilt en voor iemand anders aantrekkelijk kunt maken. Je merkt het al, je kan alle kanten op en dat maakt het erg leuk en afwisselend! Helaas zitten er maar 3 smaken ijs in het spel, maar die zouden juist met een uitbreiding nog toegevoegd kunnen worden ;-). Het spel is beschikbaar voor kinderen vanaf 10 jaar maar ik heb deze met mijn zoontje (5 jaar) en nichtje (7 jaar) gespeeld en beiden begrijpen de uitleg en kunnen het spel uitstekend meespelen. Tuurlijk zie je ze lachen als ze een groente kaart dicht neerleggen maar dat maakt het spelen van spelletjes met kinderen alleen maar leuker!

 

Wat we ook erg leuk vinden aan Sundae Split is het scoren van punten op verschillende manieren, zowel door ijssmaken te verzamelen, als combinaties te kunnen maken met de 3 smaken of juist te gaan voor slagroom en hagelslag. Of lukt het jou om veel kersen te verzamelen en juist voor 1 type ijssmaak te gaan. Het kan en mag allemaal maar uiteindelijk wil je wel winnen en dat lukt je alleen als en voor verschillende combinaties gaat, probeer dat in ieder geval niet uit het oog te verliezen. Alle spelers mogen namelijk zien welke kaarten jij al hebt, omdat ze open voor je liggen dus je strategie is ook zichtbaar. Sundae Split is echt een aanrader om in te pakken voor de vakanties!

 

 


Point Salad

 

Ook een gezond spelletje is leuk en goed om mee te nemen op vakantie. Naast al dat lekkere eten in het land waar je naar toe gaat, bij mij is dat Italië, is het goed om soms ook nog wat groente binnen te krijgen. Nee, niet alleen op je pizza of door de spaghetti ;-).

Sorteer voordat je begint met spelen eerst even alle groente kaarten.

Afhankelijk van het aantal spelers, kies je hoeveel kaarten er per groentesoort in het spel gaan. Bijv. bij:

2 speler kies je 6 kaarten per groentesoort (totaal kom je dan op 36 kaarten;

3 spelers kies je 9 kaarten per groentesoort (totaal kom je dan op 54 kaarten);

4 spelers haal je juist 6 kaarten per groentesoort uit het spel (totaal kom je dan op 72 kaarten);

5 spelers haal je juist 3 kaarten per groentesoort uit het spel (totaal kom je dan op 90 kaarten);

6 spelers doen alle kaarten mee.

 

Leg alle kaarten die niet mee doen apart, wij leggen deze steeds op een aparte stapel zodat als we klaar zijn we alles weer bij elkaar neerleggen en dan de betreffende groente stapel weer schudden om een nieuw spel te gaan spelen.

Nadat je alle groentekaarten hebt uitgekozen, schud je alles goed door elkaar heen. Maak hierna 3 (redelijk) gelijke stapels en leg ze neer met de puntenkant naar boven. Pak daarna van elke stapel 2 kaarten en leg deze met de groente kant naar boven, onder de 3 grote stapels. Je hebt, als het goed is, nu 3 kaarten op rij. Van deze 9 kaarten liggen er 6 open met de groentezijde en 3 met de puntenzijde.

Nu zijn we klaar om te gaan spelen!

 

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, hoe doe je dat? Je kan tijdens je beurt 1 actie doen;

- of je kiest 2 groentekaarten welke open neerleggen, je mag willekeurig 2 kaarten kiezen;

- of je kiest 1 puntenkaart van de stapel.

 

Kies je een puntenkaart, leg je deze voor je neer, dit doe je ook met de groentekaarten maar leg dezelfde groeten wel bij elkaar om nog beetje het overzicht te bewaren. Even een kleine tip, leg de groente niet onder de puntenkaart want je mag namelijk alle groente voor alle puntenkaarten gebruiken!

 

Zodra je 1 of 2 kaarten gekozen hebt, leg jij nieuwe kaarten op tafel (alleen indien er open groentekaarten zijn gekozen). We hebben hiervoor gekozen omdat je anders zelf kan bepalen welke puntenkaarten eventueel blijven liggen en je wilt elkaar toch een beetje plagen tijdens het spel, toch? Hierna is de volgende speler en dit gaat door tot alle kaarten van tafel zijn.

 

Mocht er nou tijdens het spelen 1 stapel kaarten op zijn, maak dan van de 2 overblijvende stapel kaarten weer 3 nieuwe stapels.

 

Het spel eindigt zodra alle kaarten van tafel zijn en bij de betreffende spelers liggen. Hierna gaan we punten tellen, je mag dus alle groentekaarten opnieuw gebruiken voor alle puntenkaarten. De speler met de meeste punten heeft de beste salades samengesteld en is dan ook de winnaar van Point Salad! 

 

 

Heb je weleens een gezond spel gespeeld? Point Salad is echt een heel leuk spel om even tussendoor te spelen. Point Salad is een erg snel spel, welke je zo op tafel legt maar wat te denken van de spelregels. De spelregels zijn erg makkelijk, goed uitgelegd maar ook zo uit te leggen aan nieuwe spelers. Ben je opzoek naar een mooi spel? Dan moet je echt verder kijken maar ik kan me niet voorstellen dat je daarvoor dit spel gaat kopen. Je wilt namelijk een vermakelijk, snel en makkelijk spel hebben dan is Point Salad het spel voor jou! Misschien ook wel leuk om tijdens de feestdagen even op tafel te leggen voor een snelle en leuke onderbreking van al dat eten en je bent gelijk gezond bezig 😉.  Point Salad is zeker een leuk spel voor op vakantie, ook al is de her-speelbaarheid van dit spel hoog, twijfel ik wel of ik deze echt zou meenemen. Voor tijdens de vakantie ben ik opzoek naar leuke spelletjes met een hoge her-speelbaarheid die zowel voor mij als de familie erg leuk zijn. Point Salad zal ik denk ik wel meenemen als ik nog ergens een plekje overhoud.

 


Duck

 

Het doel in het spel is om je kaarten slim uit te spelen en zoveel mogelijk punten te verzamelen. Lukt het je om als eerste al je kaarten kwijt te raken, dan kan je veel punten winnen. Maar kan je op tijd wegduiken en de overige spelers te verrassen dan verdien je extra punten.

Als eerste gaan we verschillende stapels maken van de diverse kaarten, maak stapels van de reddingsboeien, strandlakenkaarten en de eendkaarten.

 

Schud alle eendkaarten en maak daar 1 grote stapel van, leg deze in het midden zodat alle spelers erbij kunnen. Leg hierna de 5 reddingsboeien in oplopende volgorde van 6 naar 10 naast de stapel met eendkaarten, beginnend met 6 aan de bovenkant.

Hierna kiezen alle spelers een strandlakenkaart en leggen deze voor zichzelf neer, hierna ontvangt elke speler 7 eendkaarten. Tevens wordt er bij elke speler een kaart op tafel neergelegd.

 

Nu zijn we klaar om te gaan spelen!

 

De speler links van de deler of de speler die het laatst eendjes gevoerd heeft mag beginnen. In een beurt heb je 2 verschillende acties;

1) Kaarten uitspelen en pakken

2) Wegduiken

 

Het spel duurt 5 ronde, daarna worden de punten geteld en de speler met de meeste punten is de winnaar van Duck.

 

1) Kaarten uitspelen en pakken

Je kan kaarten op 2 manieren uitspelen;

- speel een willekeurig aantal kaarten met hetzelfde getal (kleur maakt niet uit)

- speel een oplopende of aflopende rij kaarten (minimaal 3) van dezelfde kleur (dit kan je zien als een klein straatje).

 

Zodra je kaarten speelt, laat je deze ook zien aan de andere spelers. Leg je kaarten open op je aflegstapel zodat alleen de laatst gespeelde kaart zichtbaar is. Elke speler heeft zijn eigen aflegstapel, kies zelf welke kleur je bovenaan legt en of je een hoog of laat cijfer bovenop neerlegt.

 

Heb je hierna nog minimaal 1 kaart op hand, dan moet je 1 kaart van een stapel pakken. Ik hoor je al denken, van 1 stapel? Dat klopt, je hebt 3 manieren om je hand weer aan te vullen;

- Pak de bovenste kaart van de stapel eendkaarten;

- Pak de bovenste kaart van aflegstapel van de speler links van je;

- Pak de bovenste kaart van aflegstapel van de speler rechts van je.

 

Heb je na het spelen van kaarten geen kaarten meer op hand, dan is de huidige ronde direct afgelopen. Pak de bovenste reddingsboei en leg de kaart met de groene zijde naar boven onder je strandlaken.

 

De overige spelers tellen nu de kaarten die zij nog op hand hebben, de speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste waarde gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

2) Wegduiken

Als de waarde van de eendkaarten in je hand lager is dan 10 kan je ook wegduiken. Als je besluit om weg te duiken dan ga je er vanuit dat jij denkt de laagste waarde in hand te hebben. Wanneer je wegduikt, dan zeg je hardop dat je wegduikt (oftewel Duck). Hiermee beëindig je ook gelijk de ronde voor alle spelers.

 

Alle spelers leggen dan de kaarten vanuit hun hand open op tafel en wordt er geteld.

 

Correcte Duck;

Is de speler die koos voor de actie Duck de speler met een som van 10 of minder en heeft hij de laagste som?

- Dan pakt de speler de bovenste reddingsboei en legt deze met de groene reddingsboei onder zijn strandlaken;

- Leg vervolgens de eendkaart met de hoogste waarden van de handkaarten onder je strandlaken

- De speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste som gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

 

Verkeerde Duck;

Is de speler die koos voor de actie Duck niet de speler met een som van 10 of minder of heeft hij niet de laagste som?

- Dan pakt de speler de bovenste reddingsboei van de stapel en legt deze met de rode reddingsboei onder zijn strandlaken;

- De speler mag geen handkaart onder zijn strandlaken leggen

- De speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste som gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

 

Zodra een ronde is beëindigd en de acties zoals hierboven zijn uitgevoerd, worden alle eendkaarten van de geschud. Dit zijn zowel de kaarten van de diverse aflegstapels als het grote stapel eendkaarten. De kaarten die onder de strandlakens liggen, blijven wel liggen bij de spelers!

Schud vervolgens de kaarten en geef elke speler opnieuw 7 kaarten.

 

Na 5 ronden en wanneer alle reddingsboeien zijn verdeeld, eindigt het spel. Vervolgens gaan alle spelers de punten onder de strandlakens tellen. De groene reddingsboeien worden meegeteld met de punten, de rode punten worden van het totaal afgehaald.

 

De speler met de meeste punten is de coolste Duck van het strand!

 

Duck is een erg vermakelijk party spel waarbij je zo snel mogelijk je kaarten in je hand wilt wegspelen. Gaat dit lukken of kan je goede combinaties maken door de juiste kaarten bij je tegenstanders weg te halen? Dan ben jij de coolste Duck van het strand en wie wilt dat nou niet zijn op vakantie!

 

Duck is een erg vrolijk kaartspel, de eendjes zijn erg leuk en grappig vormgegeven. Het spel zelf kan soms wat minder ‘leuk’ zijn omdat je elkaar dwars kan zitten. Ga je ervoor om te duiken (Duck) of toch om de kaarten zo snel mogelijk uit je hand weg te spelen? Leuke en moeilijke keuzes te gelijk, want met wegduiken kan je misschien wel voorkomen dat iemand zijn hand gaat wegspelen maar heb jij wel de minste som in je hand? Tijdens en na het spelen van Duck verlangden wij gelijk naar de lente en de zomer maar ook om weer op vakantie te kunnen. Helaas is dat laatste nog even afwachten maar het lekkere weer mag erg snel komen! Duck is een erg leuk spel om samen met de kinderen of vakantievrienden samen te spelen.


In Codenames Pictures weten twee rivaliserende hoofden van de geheime dienst welke spion op een locatie aanwezig is. Door middel van gecodeerde boodschappen vertel je de geheim agent(en) waar ze heen moeten. Probeer zo snel mogelijk contact te maken met je spionnen maar pas op dat je niet in aanraking komt met de vijandelijke spion of met een huurmoordenaar.

 

In een spel met 4 spelers maak je 2 teams, elk team kiest vervolgens een speler als hoofd van de geheime dienst. Beide spelers gaan aan 1 kant van de tafel zitten, de teamgenoten gaan aan de andere kant zitten. Uit de grote stapel kaarten kies je willekeurig 20 kaarten en deze leg je in een rechthoek van 5 bij 4 op tafel. Dit zijn de kaarten waar spionnen gevonden kunnen worden.

 

Elk spel heeft een sleutel, op deze sleutel staat de positie van de spionnen (rood/ blauw), onschuldige omstanders (wit) of de huurmoordenaar (zwart). Plaats de sleutel in de houder en zorg ervoor dat alleen de 2 hoofden van de geheime dienst deze kunnen zien.

 

De 2 lichtjes op de kaart de  bepalen wie er begint, het team dat begint moet 8 spionnen raden en het andere team moet er 7 raden.

 

Elk team ontvangt ook nog eens de betreffende rode / blauwe kaarten (spionnen), het startende team ontvangt ook de dubbelspion.

 

Leg de 4 onschuldige omstanders en de huurmoordenaar aan de kant van de 2 hoofden van de geheime dienst.

 

Nu zijn we klaar om te gaan spelen!

 

De hoofden van de geheime dienst geven om beurten een aanwijzing van één woord. De aanwijzing mag betrekking hebben op 1 kaart of op meerdere kaarten. Vervolgens gaan de geheim agenten proberen te raden welk plaatje hun hoofd bedoelt. Zodra een geheim agent een plaatje aanwijst wordt de identiteit bekend gemaakt, hoort deze bij het eigen team dan wordt er een kaart van het eigen team op gelegd en mag de speler nog een keer raden maar hij of zij krijgt geen nieuwe aanwijzing!

 

De hoofden van de teams mogen dus per beurt 1 aanwijzing geven en dit mag een aanwijzing zijn voor één of meerdere plaatjes. De betreffende geheim agent  mag 1x raden, raadt de geheim agent goed dan mag deze nog een keer raden. Raadt deze verkeerd dan houdt het op en is het andere team aan de beurt. Zodra de geheim agent een kaart aanwijst dan;

-Is het een onschuldige omstander dan wordt er een kaart met een onschuldige omstander opgelegd en eindigt de beurt van dit team.
-Is het een kaart van het andere team, dan wordt daar een kaart van het andere team opgelegd en je helpt hiermee het andere team op weg naar de overwinning. Hierna eindigt wel gelijk de beurt van dit team.

-Als je een kaart aanwijst waar de huurmoordenaar op staat, dan wordt de kaart van de huurmoordenaar hier op gelegd. Hiermee eindigt direct het spel en heeft het andere team gewonnen!

 

Het spel eindigt zodra een van de 2 teams alle plaatjes geraden heeft, dat team is de winnaar van Codenames Pictures! Er zijn nog 2 andere manieren om te winnen;

1 doordat het andere team het plaatje raadt voor het andere team;

2; als het andere team contact maakt met de huurmoordenaar.

 

 

Codenames Pictures is een erg leuk spel voor op vakantie, het is niet moeilijk uit te leggen en qua ruimte heb je niet heel veel plek nodig. Het speel is erg goed her-speelbaar door de vele kaartjes en de sleutels. Je hebt namelijk 140 dubbelzijdige kaarten en 60 sleutelkaarten waardoor je de vakantie wel door kunt komen. Je kan het spel ook met 2 spelers of met 3 spelers spelen. Uiteraard is het ook mogelijk om met grotere teams van 4 spelers te spelen maar dan zullen de teams wel moeten overleggen.


In het spel Qwixx zal elke speler gaan proberen om op ijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in 4 kleuren aan te kruisen. Hoe meer kruisjes in een kleur hoe meer punten je krijgt. Wie aan het eind de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar van Qwixx.

 

Elke speler krijgt een scoreblad en een pen of potlood. Daarna wordt de eerste actieve speler bepaalt. De actieve speler gooit met zes dobbelstenen, daarna worden de volgende 2 acties uitgevoerd;
1 de actieve speler telt het aantal van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op en geeft dit door aan alle spelers aan tafel. Elke speler mag nu dit getal in een kleur naar keuze aankruisen, maar hoeft dit niet te doen.
2 de actieve speler mag nu alleen één witte dobbelsteen met één gekleurde dobbelsteen naar keuze combineren en de som daarvan in de bijbehorende kleur (van die dobbelsteen) aankruisen.

 

Als de actieve speler tijdens actie 1 en actie 2 geen getal aankruist, moet hij in een leeg vakje bij mislukte worpen een kruisje te zetten.

 

Hierna is de volgende speler aan de beurt en gooit ook weer met zes dobbelstenen en voert daarna de 2 acties uit.

 

Het getal helemaal aan de rechterkant mag je niet zomaar aankruisen. Om dit getal te mogen aankruisen, moet je in diezelfde kleur al minstens vijf kruisjes hebben gezet. Zodra je dit getal heeft aangekruist, mag je ook het slotje ernaast aankruisen. Dit slotje levert aan het eind van het spel extra punten op! Deze kleur is hierna direct voor alle spelers gesloten en er mag niets meer in deze kleur worden aangekruist, de kleur dobbelsteen wordt ook gelijk uit het spel genomen en wordt in dit spel niet meer gebruikt.

Het spel eindigt meteen als een speler zijn vierde mislukte worp aangekruist heeft of als een tweede kleur gesloten wordt (welke speler dan ook).

Hierna gaan we de punten tellen, per kleur tel je hoeveel kruisjes je hebt en dat zijn het aantal punten. Elke mislukte worp zijn 5 minpunten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

 

 

Qwixx is een erg leuk spelletje om even snel tussendoor te doen en je pakt het ook heel erg makkelijk. Meestal spelen we op vakantie Yahtzee maar de afgelopen vakantie hebben we deze wel regelmatig op tafel gekregen. Qwixx is erg makkelijk uit te leggen maar is ook nog eens een erg snel spel en dat maakt het zeker voor vakantie het spelen waard! Ook dit spel gaat mee in de koffer met de eerstvolgende vakantie.